Tuleň gronsky

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws
 
Délka: 1,8 - 2,2 m, samice bývá zřejmě menší
Hmotnost: až 180 kg
Mládě tuleně grónského je se svým hustým sněhobílým kožiškem snad nejkrásnějším mládětem mezi všemi druhy ploutvonožců. Srst dospělých grónských tuleňů pokrývají nepravidelné tmavé skvrny.
Tuleň grónský plave ve vodě především díky pohybům zadních končetin. Tímto způsobem plavání se liší od lachtanů a lvounů, kteří používají k pohybu především přední ploutve. Na souši se tuleni grónští přemísťují těžkopádně a pokud jim odřízneme cestu k moři, jsou bezmocní.
Tahy: Na okrajových krách arktického ledovce žijí tři populace tuleně grónského. Navenek ovšem mezi nimi nenajdeme žádné rozdíly. Když se v předjaří přiblíží období rozmnožování, zamíří tuleni grónští do jižních oblastí, kde se páří a rodí mláďata.
Tuleni grónští plují ve skupinkách po deseti i více jedincích, přičemž každá z nich bývá součástí jednoho obrovského stáda tuleňů, kteří žijí pohromoadě. Potápějí se, vyskakují z vody a plavou seřazeni do jednoho útvaru. Samci navíc cestou k jihu předvádějí námluvní tance.
Potrava: V kalných a ledových arktických vodách pomáhá tuleňům grónským při vyhledávání kořisti jejich dobrý zrak. Kromě toho mají dobrý sluch a jejich hmatové vousy zaznamenávají každý pohyb v okolí. Potravou tuleňů grónských jsou kromě korýšů nejrůznější druhy ryb žijících ve velkých hejnech, zejména tresky a menší druhy sleďů.
Rozmnožování: Mláďata a březí samice připlouvají k letním shromaždištím jako první již počátkem února. Každá samice si vyhledá na pobřežním ledu dobře chráněné místo, kde bude moci na svět přivést své mládě.
Mláďata se rodí koncem arktické zimy. Výživné mateřské mléko bohaté na tuk sají nanejvýš 2 týdny. Čerstvě narozený tuleň váží kolem 8 kg, v průběhu kojení však svou hmotnost až zrojnásobí. Odstavování probíhá rychle, stejně jako u ostatních tuleňů. Kojící matka totiž nemohla lovit, a proto se teď musí posilnit. Mnoho mláďat během odstavování padne za oběť ledním medvědům.
Ihned po odstavení se matka vrací na moře, aby se posilnila před dalším pářením. Mládě ještě nějaký čas zůstává na ledě, dokud nevymění novorozeneckou srst za novou, která ho lépe chrání před promočením. Během prvního línání mládě nežere. nakonec se vypraví do moře, kde se musí samo naučit lovit.
Délka života: až 30 let
Ochrana druhu: Vlády zemí, kde tuleň grónský žije, omezují jeho lov přísnými nařízeními (Kanada - západní populace, Dánsko - grónská populace, Norsko a Rusko - východní populace). Součástí ochranářských opatření je mimo jiné naprostý zákaz zabíjení matek a rovněž jsou předpisem striktně stanoveny počty mláďat, které je dovoleno ulovit.
Výskyt: Žije pouze ve vodách severního Atlantiku.
Zdroj - článek: salix.cz
tul01
Tapeta: Lachtani
http://wallpapers.screensavers.cz/admin/732/tuleni_mlade4.jpgKanada provedla genocidu tuleních mláďat.