delfin

Rad: Veľryby

Čeľaď: delfínovité

Rod a druh: Tursiops truncatus

Delfín je najznámejší a najobľúbenejší zo všetkých morských cicavcov. Napriek tomu však život delfínov pri pobrežiach všetkých svetových morí zostáva neustále veľkou nevylúštenou hádankou. Delfíny skákavé, ktoré nás upútajú svojím oceľovo sivým chrbtom a krátkou vytiahnutou papuľou, sú veľmi inteligentné zvieratá.

Výskyt:

Príbuzné poddruhy delfína skákavého, T. t. gillii a T. t. aduncus sa vyskytujú pri pobreží Atlantického oceánu , vo väčšine severnej časti Tichého oceánu a aj v Červenom mori a v Indomalazskej oblasti.

Spôsob života:

Delfíny sú spoločenské tvory, žijúce v skupinách najrozličnejšieho zloženia: alebo spolu žijú zvieratá jedného pohlavia, alebo sú samice a samce spolu so svojimi mláďati. Navzájom si pomáhajú pri love, pri pôrode aj v chorobe. Táto priateľská spolupráca je pre ich život nevyhnutná. Delfíny sa navzájom dorozumievajú mľaskavými a cvakanými zvukmi. Nie je presne známe, koľko znakov táto reč obsahuje, rozhodne však niet pochýb o tom, že sa delfíny navzájom spoznávajú a odpovedajú si. Potrava a spôsob lovu:

Delfíny žerú najrôznejšie druhy rýb a spôsob ich lovu zodpovedá druhu koristi. Pretože lovia jednotlivé ryby, za normálnych okolností nevyhľadávajú malú korisť. V ich potrave sa iba v malej miere hlavonožce alebo iné bezstavovce, prípadne aj na vodnú hladinu sadajúce vodné vtáky. Pri zachytení a spozorovaní veľkého kŕdľa rýb sa na spoločný rybolov zhromaždia až stovky delfínov. Ryby sa pred blížiacimi delfínmi snažia rozpŕchnuť, tie sa však navzájom zvolávajú a vytvoria pevnú hradbu. Vodná hladina tvorí pre ryby prekážku, ktorú nie sú schopné prekonať. Existujú domnienky o tom, že delfíny znepokojujú ryby hlasitými zvukmi , ktoré pri tom vydávajú. Pokiaľ ryby tiahnú v kŕdľoch alebo voľne plávajú vo vode, delfíny ich lovia počas celého dňa. V čase, kde sa kŕdle vyskytujú vzácne, stávajú sa delfíny nočnými lovcami a lovia sépie alebo ryby žijúce na morskom dne.

Delfín skákavý a človek:

Človek sa stretáva s delfínom v čase, keď obaja rybárčia na jednom mieste. Každý rok sa v rybárskych sieťach utopia tisíce delfínov. Ak sa poškodí echolačný systém delfína, ktorým by si privolal pomoc, dochádza k vrhnutiu na súš a smrti. Je známe niekoľko overených prípadov, keď delfíny poskytli pomoc nielen príslušníkom vlastného spoločenstva.

 

Rozmnožovanie:

Delfíny skákavé sa zvyčajne pária na jar alebo v lete, samice potom o desať až dvanásť mesiacov brezlivosti porodia jedno mláďa. Matke pri pôrode pomáhajú dva, často aj viacero delfínov, ktoré fungujú ako ,, pôrodné baby ". Tie ju chránia pred útokmi žralokov, ktoré by mohla prilákať krv vytečená pri matkinom pôrode. Po narodení mláďaťa sa celá skupina dáva do pohybu a ,, pôrodné baby " sprevádzajú novonarodeného delfína na jeho prvej ceste za vzduchom k vodnej hladine. Delfíny sú pri pôrode závislé od týchto pôrodných asistentiek. Rovnakú pomoc poskytujú delfíny aj akémukoľvek zranenému jedincovi. Ihneď po volaní o pomoc priplávajú ostatné delfíny k zranenému zvieraťu a snažia sa obeť vo vode rôzne nadnášať alebo postrkovať, aby sa mohlo na vodnej hladine nadýchnuť. Matka kojí svoje mláďa najmenej šestnásť mesiacov, takže ďalšie mláďa môže priviesť na svet o necelé dva až tri roky. Pravdepodobne sa pári zakaždým s iným samcom.

 



Anketa

pači sa vam delfin

anoooo velmiii
100%
6

ano
0%
0

nie
0%
0

čo to je
0%
0

neviem mne je to jedno
0%
0

Celkový počet hlasov: 6